Moře do Čech přinést nelze, ale přímořskou vůni grilujících se mořských plodů ano. Kalamáry a chobotnice patří k oblíbeným pochoutkám středomořské kuchyně a vy si je teď můžete připravit i sami doma. Tito hlavonožci mají chutné maso, jímž si můžete zpestřit jídelníček. Smažená kolečka asi znáte, ale co to zkusit malinko jinak? Kalamáry jsou totiž skvělé i grilované, nadívané, nebo v risottu. >>REZERVOVAT<<
ČERNÉ RIZOTO S KALAMÁRY
Ingredience (4 porce):
- 400g kalamárů
- 200ml bílého vína
- 2ks bobkového listu
- sůl, pepř
- 750 ml vody
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 velkou červenou cibuli
- 3 stroužky česneku
- hrnek kulatozrnné rýže
- 1 sáček sépiového barviva
- 1 citron
- 40g strouhaného parmazánu
- čerstvou petržel
Postup:
Kalamáry očistěte, nakrájejte na proužky a uvařte do měkka ve 150 ml vína a 750 ml vody se lžičkou soli a bobkovými listy. Sceďte a vývar si schovejte na podlévání rizota. Na rozpáleném oleji nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli i česnek a jen chvilku počkejte, než vmícháte rýži, sépiové barvivo a zbylé víno. Poté postupně po naběračkách přilévejte vývar, který nechte vždy skoro odpařit, než přidáte další. Když je rýže uvařená, vmíchejte do ní sépie, nechte prohřát, a rizoto ochuťte citronovou šťávou a pepřem, popřípadě dosolte. Kdo chce rizoto ještě krémovější, vmíchá na závěr i nastrouhaný sýr. Servírujte s nasekanou petrželí a kouskem citronu.